Home » Istorie » Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est

Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est

Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est
Foto: China News Service/Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Publicat: 14.12.2024

Cercetătorii au descoperit că o băutură alcoolică obținută din orez mucegăit ar fi putut fi catalizatorul care a dus la adoptarea pe scară largă a agriculturii în Asia de Est. Analizând vase de ceramică vechi de 10.000 de ani din China, aceștia au identificat urme ale unei beri antice din orez, consumată probabil în timpul festinurilor ceremoniale. Această descoperire sugerează că berea de orez ar fi influențat dramatic cultura și stilul de viață al societăților preistorice din regiune.

Momentul și modul în care orezul a fost domesticit rămân subiecte de dezbatere, dar cultura Shangshan din regiunea râului Yangtze Inferior este considerată un punct-cheie în acest proces. Pentru a înțelege mai bine originile agriculturii din această zonă, cercetătorii au analizat microfosilele rămase pe fragmentele de ceramică din perioada timpurie a culturii Shangshan, care datează de acum zece milenii.

Examinând reziduurile de pe vase folosite pentru fermentare și servire, cum ar fi borcane globulare, cupe și boluri, cercetătorii au descoperit cantități mari de amidon de orez, particule de tărâțe și fungi. Aceste indicii sugerează că vasele conțineau lichide fermentate pe bază de orez, produse cu ajutorul unui compus starter numit „jiuqu” sau „qu”.

Qu constă în mucegaiuri din genul Monascus și drojdie, fiind folosit pentru a produce berea de orez, o tehnică care încă se practică în unele părți ale Taiwanului. Analizele au mai relevat prezența unor cantități mici de alte cereale, ghinde și crini în compoziția băuturii antice.

Când a fost inventată berea de orez?

Autorii studiului au observat că momentul inventării acestei băuturi alcoolice coincide cu începutul Holocenului, o perioadă cu temperaturi mai ridicate și umiditate crescută, ideale pentru proliferarea fungilor și formarea qu.

„Aceste condiții ar fi putut conduce la un proces natural de fermentație, inițial apărut din întâmplare din cauza resturilor de orez mucegăit”, explică cercetătorii, citați de IFL Science.

Odată descoperite efectele psihoactive ale alcoolului, oamenii din cultura Shangshan ar fi replicat procesul, utilizând vase de ceramică pentru a spori producția. Aceasta este cea mai timpurie tehnică cunoscută de fermentare alcoolică din Asia de Est.

Implicații culturale și agricole

Potrivit profesoarei Liu Li, autoare principală a studiului, aceste băuturi alcoolice au avut un rol central în festinurile ceremoniale, subliniind importanța lor ritualică. Acestea ar fi fost o forță motrice pentru utilizarea intensificată și cultivarea la scară largă a orezului în China neolitică.

Festinurile ceremoniale ar fi stimulat producția de orez, marcând începutul perioadei neolitice, când comunitățile de vânători-culegători au făcut tranziția către un stil de viață agricol sedentar.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, evidențiază modul în care descoperirea accidentală a unei băuturi fermentate ar fi fost un punct de cotitură cultural și economic, influențând profund tranziția spre agricultură în Asia de Est.

Vă recomandăm să citiți și:

Tezaur de monede rare din secolele XVI și XVII, descoperit în Polonia

Oamenii luau medicamente chiar și cu 15.000 de ani în urmă

O mumie înghețată dezvăluite că rinocerii lânoși aveau cocoașă

Noi analize ADN „sfidează” arheologii! Victimele de la Pompeii nu sunt cine s-a crezut până acum

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase